Superkist: supersnel een EPS-bekisting voor funderingsbalken

Er zijn verschillende manieren om op een paalfundering een betonnen funderingsbalk te storten. Het meest toegepast worden EPS-bekistingen, die zorgen voor een goed geïsoleerde funderingsbalk en aansluiting op de begane grondvloer. De Hoop Pekso heeft het EPS-bekistingssysteem doorontwikkeld tot de zogenaamde Superkist. Dit systeem werkt zonder boven- en onderbeugels en is supersnel te plaatsen.

Met de komst van de BENG-eisen worden er nog strengere eisen gesteld aan de energieprestatie van een gebouw. Volgens de trias energetica begint een goede energieprestatie met het beperken van de energievraag. Dat betekent goed isoleren, luchtdicht bouwen en voorkomen van koudebruggen. Die uitdaging begint al bij de fundering. Door de funderingsbalk goed te isoleren, ontstaat een koudebrugvrije oplegging van de begane grondvloer. De thermische schil blijft daardoor één doorgaande lijn, die alleen wordt onderbroken door de palen onder de funderingsbalk.

Fixeren met wandelstokken

Er zijn meerdere leveranciers die EPS-bekistingen maken voor funderingsbalken. Elke leverancier heeft daarvoor zijn eigen systeem. Veel systemen werken met een onderbeugel die op de ondergrond wordt geplaatst en die de EPS-kist op zijn plek houdt. Aan de bovenzijde van de kist komen bovenbeugels om de druk van het beton te weerstaan. Deze beugels worden toegepast in combinatie met vuren regels langs de randen.

De Hoop Pekso heeft het EPS-bekistingssysteem doorontwikkeld tot de zogenaamde Superkist. Dit is een innovatief systeem dat bestaat uit een vaste U-vormige bekisting en werkt zonder boven- en onderbeugels. De kist wordt gefixeerd met wandelstokken. Dit zijn ongelijkzijdige haarspelden met een lange en korte poot. Nabij een aansluiting met een volgend element wordt de lange zijde van één wandelstok door de bodem van de EPS-bekisting deels in de grond geprikt. Hierbij dringt de korte zijde door in de bodem van het aansluitende element en is het geheel goed gefixeerd. Het wafelmotief in de kistbodem zorgt daarnaast nog eens voor meer stabiliteit op het zandbed. Uiteraard komt er gewoon wapening in de kist, met de nodige afstandshouders naar vloer en wanden. Een prefab korfwapening is ook mogelijk. Dat scheelt tijd en moeite op de bouwplaats.

Kunststof trekpennen

Aan de bovenzijde komen kunststof trekpennen door de kistwanden, in plaats van de gebruikelijke bovenbeugel over de kist heen. Daarvoor zijn in de Superkist speciale inkepingen aangebracht waarin de trekpennen eenvoudig zijn aan te brengen. Deze trekpennen voorkomen dat de kist uit elkaar spat door de zijdelingse druk van het beton. Doordat de kunststof trekpennen door de kistwanden zitten, vormen ze ook geen belemmering voor het afwerken van de bovenzijde van het beton. Het resultaat is een strakke afwerking. Door het minimaliseren van materiaalgebruik is het aantal handelingen van het stellen tot aan het opleveren van de fundering sterk teruggebracht. Na het storten ervaar je het grootste voordeel van de Superkist, want ontkisten en afvoeren van houten regels, stalen bovenbeugels et cetera, behoort tot het verleden. Storten, afvlakken en klaar.

Overige eigenschappen

Met een lengte van 1800 mm is de kist langer dan andere kisten. De kisten zijn per twee stuks verpakt waardoor je in één handeling 3600 mm meeneemt de bouwput in. De Superkist is leverbaar in de hoogtes 400, 450 en 500 mm en breedtes 300, 350, 400, 450 en 500. In totaal zijn er vijftien maatvoeringen (betonmaten). De Hoop Pekso kan tevens gezaagde hoekstukken voor de Superkist meeleveren. Door de zwaluwstaart-inkepingen in de kistwanden is de betonhechting ook beter dan bij traditionele EPS-kisten.

Veel voordelen

Resumerend biedt de Superkist dus veel voordelen. Het is een schoor- én kransloze funderingsbekisting met een beter resultaat met minimaal materiaalgebruik. De EPS-fundering is supersnel te plaatsen en het beton is na de stort moeiteloos uit te vlakken. De stabiliteit is hoog door de onderlinge aansluiting met tong- en groefverbinding en het gebruik van de wandelstokken en trekpennen. Het systeem werkt dus zonder houten regels: dat bespaart flink op zowel arbeid als materiaal. Snel een hoge kwaliteit: wie wil dat niet?

Op July 8, 2021