Artikel afbeelding

Speciale soorten beton

Beton kan gebruikt worden in veel situaties. In dit artikel kijken we naar een paar verschillende soorten beton en in welke situaties ze gebruikt kunnen worden.

Kleurbeton

Bij beton denken veel mensen aan een grijze kleur, maar tegenwoordig kan beton worden gestort in allerlei kleuren. Beton kan worden gekleurd door het toevoegen van pigmenten en/of door het gebruik van wit cement. Het storten van kleurbeton kan best lastig zijn, het is daarom van belang dat er een goede samenwerking is tussen de opdrachtgever, architect, aannemer en toeleverancier. Bij het storten van kleurbeton is het belangrijk om met een paar punten rekening te houden:

- Kleurbeton is gevoelig voor invloeden door klimaat, verdichten, bekisting, enz. Om een goed resultaat te krijgen wordt een proefstort aanbevolen.

- Door de combinatie van bindmiddel en pigment ontstaat de kleur van het beton. Voor een heldere kleur kan beter witcement worden gebruikt dan grijscement.

- De doseringshoeveelheid van de kleurstoffen in het beton liggen tussen de 2 tot 5% in vergelijking met het cementgewicht.

- De kleurstoffen kunnen zelf invloed hebben op de eigenschappen van de betonmortel. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de factoren die in de praktijk invloed kunnen hebben op kleur en op het uiterlijk van het beton.

Colloïdaal beton

Colloïdaal beton wordt ook wel onderwaterbeton genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, dit soort beton kan worden gebruikt voor onderwater constructies en oever- en bodembescherming. Het speciale aan onderwaterbeton is de grote samenhang van de betonmortel, door deze samenhang ontmengt het beton niet tijdens het storten onder water en wordt uitspoeling voorkomen. Colloïdaal beton wordt vooral gebruikt voor oeverbescherming, bodembescherming, bodemafsluiting bij bouwputten en voor het afdichten van funderingen.

Zelfverdichtend beton

Dit soort beton is erg vloeibaar. Door de vloeibaarheid zijn constructies met nauwe ruimtes of aparte vormen makkelijker te storten. De kans op fouten tijdens het storten is minder groot bij zelfverdichtend beton. Ook is het niet nodig om de betonmortel te trillen, waardoor de bouwtijd sneller kan verlopen. De belangrijkste voordelen van zelfverdichtend beton zijn als volgt:

- Het beton hoeft niet verdicht te worden

- Voor het storten van dit soort beton is minder arbeid nodig

- Er is minder geluidsoverlast, omdat het beton niet getrild hoeft te worden

- Het beton is van hoge kwaliteit en sterkte

- Er ontstaat geen waterafscheiding

- Het is gemakkelijk te gebruiken bij lastige bekisting

Meer weten over beton, geïnteresseerd in het aanschaffen van betonproducten of wil wat van beton laten bouwen. Onze betonbedrijven kunnen je verder helpen.

Op August 22, 2018